Pengikut

Rabu, 23 Jun 2010

CeRiTa Hantu

Nak bercerita tentang hantu..........Tapi xreti...aku cerita la pengalaman aku balik dari Damansara ke bentong pahang.......(23/06/2010-2.++pg)


Pagi tu aku bertolak dari Damansara ke bentong dalam jam 1.00 pg...dalam perjalanan semua ok..jalan pun tak lah sebuk macam biasa,cuaca ok juga awal pagi tu....dalam perjalanan aku ni gatal tangan tak berhenti SMS.....sampai ke bentong aku masih layan SMS.....Korang reti tak SMS time driving ...tanpa melihat telefon...Kalo nak lihat,time mesej sampai...tu pun mata tetap tengok depan....


Bercerita pasal hantu...dalam perjalanan tu memang aku tak nampak hantu pun dok tepi jalanan...dan tumpang keta aku.(Bukan aku takbur.).Coz keta aku tak reti dengar lagu2 jiwang time driving malam...cuma doa2 dan ayat suci al-quran jea berkumandang....hantu2 tak leh la nak tumpang....just follow dari tepi jea....hehehehe


Pagi tu memang bulan terang...kalo lampu keta takde time tu...jalan masih jelas nampak...kalo sesiapa pernah sampai ke kawasan jajahan felda Mempaga..conform dia orang tahu keadaan dan bentuk rupa bumi disitu...dalam perjalanan aku awal pagi tu...aku memang tak terfikir pun nak takut hantu....tapi,bila aku melimpasi kawasan perkuburan islam kampung Lebu...yang tepi jalan..tiba2 merembang bulu roma...tanpa berfikir.(aku tak kacau ko-kata2 dalam hati)...aku masih relex walaupun dalam keadaan begitu....(semakin kita takut,semakin tu mahluk tersebut suka menganggu).......aku tetap bawa kereta dengan tenang....aku ni part iblis n binatang seperti ular takut sikit......


tepat jam 2.15 aku sampai rumah.....


Gambo aku letak tu....bukan hantu dari kubur....Cuma hantu durian




Yang ni saudara Hantu......(QAFAN)

4 ulasan:

farah berkata...

la..suspen je entry..

PUPUT berkata...

tgk gmbar atas rasa sedapnye..skali scroll bwh..adehhhhhh...

-[miracle]- berkata...

walaweyhh ! scaryy gamba bawah skali tuhh =='

-[miracle]- berkata...

walaweyhh ! scaryy gamba bawah skali tuhh =='

gEdik.

fardu kifayah ditafsirkan sebagai “perbuatan yang wajib dilakukan oleh seseorang atau sekumpulan anggota masyarakat Islam, tanpa melihat siapa yang mengerjakannya. Apabila telah dilakukan maka hilanglah tuntutan kewajiban itu terhadap orang lain. Tetapi apabila tidak ada seseorang pun yang melakukannya, maka semuanya berdosa, seperti mendirikan tempat beribadat, rumah sakit, menyembahyangkan mayat dan sebagainya(A. Hanafi M.A., Ibid).

Dengan lain-lain perkataan fardu kifayah adalah kefarduan yang wajib dikerjakan oleh seseorang atau satu kumpulan yang mewakili masyarakat Islam, sebuah daerah Islam, negeri ataupun negara. Apabila kefarduan itu telah disempurnakan, maka kewajiban tersebut menjadi gugur bagi seluruh anggota masyarakat yang terlibat

Dengan itu dapatlah ditegaskan bahawa fardu kifayah mempunyai ruang lingkup yang luas yang melibatkan seluruh aspek hidup seperti soal-soal ekonomi, politik dan perundangan, termasuk soal ketenteraan dan lain-lain.